The New Wonderland

DoornRoos presents

een ontwerpbureau voor
3D beleving en merkontwikkeling

GAMES

Nieuws

Puur Exloo Belevingskaart

Ja hoor, hij is af; de PUUR Exloo Belevingskaart! Niks googelen, geen apps of interactie, gewoon even... lees verder

  • retail

   The future of books

   over de kortzichtigheid van een generatie

   21-10-2013 | door Marieke van Doorn

   Er was eens een bevolking ergens rond 2010 die dacht dat zij de wijsheid in pacht had. In een vlaag van verstandsverbijstering zijn zij begonnen met het weggooien van hele bibliotheken van wel duizenden jaren oud. 
   Wij van 2080 kunnen nauwelijks hun kortzichtigheid bevatten, maar we  proberen nu inzicht te krijgen in hun gedrag van destijds, hoe zijn deze mensen gekomen tot hun radicale en desastreuze besluiten?

   De industrialisering van 1920 zorgde ook voor een dergelijke ommezwaai bij de mensheid maar droeg uiteindelijk wel bij tot een positieve ontwikkeling op het gebied van banen en technische vooruitgang. De digitalisering van eind 1900 daarentegen zorgde voor een record aan banenverlies en een sterke individualisering, en -hoewel wel men destijds voor het eerst digitaal ‘connected’ was, zorgde het er ook voor dat men steeds meer vervreemdde van elkaar. Er werd uiteindelijk alleen nog maar gecommuniceerd via beeldschermen. Het menselijk brein verloor daardoor functies als mimiek herkenning, inlevingsvermogen en concentratievermogen. Het werd het brein van een psychopaat. We zijn nu nog bezig om de gevolgen van die ontwikkelingen bij deze generatie te behandelen met speciale inlevingsmedicijnen voor het bestrijden van de zogenaamde harteloosheid.                                                                                                                                                                              
   Vanuit deze context redenerend is het dan ook begrijpelijker waarom destijds de keuze is gemaakt om te starten met het weggooien van boeken en zich volledig te richten op het digitale boek. De nadelen van de digitalisering werden toen nog niet door de massa beseft en men holde dan ook massaal achter deze ontwikkelingen aan. Multinationals waren bezig alle boeken van de wereld in te scannen, zelfs de monniken uit oude kloosters stonden niet stil bij de gevolgen hiervan. 
   Duizenden waardevolle boeken, sommige eeuwenoud, met handgetekende prenten en zinnenprikkelende geuren zijn weggegooid. Hele bibliotheken werden in de container gestort, en dat in een zeer korte periode van enkele jaren. Wat heeft deze mensen bezield? Leden zij aan harteloosheid? Oh hadden zij hun besluiten maar iets meer overwogen, dan hadden wij nu zoveel waardevols gekend en waren wij niet al ons erfgoed kwijt geweest.                                                                                                                 

   Onze historici beweren dat er vroeger boeken moeten zijn geweest waarvan de geur je betoverde en die een tastbare herinnering waren aan je eigen jeugd, je moeder die je voorlas of je oma. Met krabbeltjes van je moeder er in toen zij nog op de nonnenschool zat.                              
   Wat zouden wij er veel voor over hebben om deze geuren op te snuiven en de persoonlijke spullen van onze oma’s in handen te mogen hebben! Wij moeten het tegenwoordig doen met files en brainchips. 
   Maar er is hoop! Het schijnt dat een aantal vooruitstrevende kunstenaars bezig is met het herscheppen van papier. Als deze vernuftige techniek ooit gaat lukken dat kunnen we een volgend stap maken in de toekomst, de boekdrukkunst!

   Bronvermelding & Inspiratie; 
   The last Bookshop
   Tegenlicht Import; Google and the world brain 
   The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains
   Volkskrant Malou van Hintum, de psychopaat rukt op

    

    Boeken zoals zij er vroeger ongeveer moeten hebben uit gezien


   perma link

Aanmelden Nieuwsbrief

Ontvang regelmatig updates over interessante ontwikkelingen en projecten van Doornroos Imagineers

* indicates required